torsdag 20. juni 2019

Vaksine flått 2019

TBE-virus kan også overføres mellom flått dersom de suger blod fra samme dyr samtidig og i tett nærhet av hverandre. Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark , Vestfold og Buskerud) og som ofte blir bitt av flått bør vurdere å vaksinere seg. Skal du ha beskyttelse mot TBE-viruset som smitter med flått , bør du sette den første. Hvis du bor eller ferierer på Sør-Østlandet bør du vurdere vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE) som overføres med flått.


Sesongen er i gang, og noen grupper i enkelte fylker anbefales flåttvaksine mot TBE-viruset. Vaksinasjon kan også være aktuelt ved enkelte reisemål i utlandet. Viruset som forårsaker skogflåttencefalitt forekommer i flått mange steder i Europa, og er. Forebyggende tiltak og vaksinering er viktig hvis man bor eller oppholder seg mye i risikoområder. Skogflåttencefalitt: Bilde av en flått som kryper på huden.


Ikke så flott med flått : I Norge finner vi skogflåtten stort sett langs kysten fra Oslo til Helgeland. Det er spesielt mye flått langs kysten på Sørlandet . Hittil i år har dobbelt så mange vaksinert seg mot flått enn i fjor på samme tidspunkt. Publisert mandag 08. Aldri før er så mange blitt syke etter å ha fått flåttvirus som i år.


På Sør-Østlandet anbefaler vi særlig vaksinen til deg som ferdes mye i skog og mark. Det finnes derimot en vaksine mot viruset, melder statskanalen. I fjor ble personer alvorlig syke av TBE-virus som følge av flåttbitt. Personer som ofte blir bitt av flått i områder med kjent TBE-smitterisiko bør vurdere vaksinasjon.


Hvis man blir bitt av en flått som inneholder borrelia vil det ta omtrent 24. Informasjon om vaksine og smittevernkontorets tjenestetilbud. Reisevaksinering, tuberkulosekontroll, HPV vaksinering smittevern.


Generelt: Begge vaksinene skal gis iht. Vaksinen kjøpes på apoteket og settes på legekontoret. Sykdommen spres gjennom smittet skogflått (Ixodes ricinus), som finnes i. I Norge bør det vurderes å gi TBE- vaksine til barn og voksne som ferdes mye . Media fokuserer nå på årets flåttsesong ( skaumann). Det såkalte TBE-viruset smittes via flåttbitt.


Viruset kan overføres fra infisert flått til menneske ved flåttbitt. Prisene inkluderer konsultasjon, setting av vaksiner , råd og veiledning, nødvendige resepter og innmelding til SYSVAK. Dersom du finner en flått på hunden eller katten din er det viktig å fjerne denne raskt. Vaksinepris er Folkehelseinstituttets pris rundet opp til nærmeste kr.


Flåttbarne sykdommer. Influensavaksinen bør fortrinnsvis tas i . Anbefaler vaksine mot flåttsykdom. Horten kommunes vaksinasjonskontor tilbyr reisevaksine og reiseråd i forhold til infeksjonssykdommer. Telemark, Vestfold og Buskerud og som ofte blir bitt av flått bør vurdere å vaksinere seg.


Voksne flått måler ca 4-6mm i størrelse men kan utvide seg opptil 1ganger for å kunne ta opp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg