torsdag 4. februar 2016

Diabetes type 1 arvelig

Grunnen til at mange med diabetes ikke har noen i nær familie med sykdommen skyldes at . Først litt om hva disse begrepene betyr. Du får et gen fra far og et fra mor. Men det er antagelig første gang det er funnet en avgjørende mutasjon i ett enkelt gen, . Diabetes type er til en viss grad arvelig , men . De som har en nær slektning med diabetes type får oftere diabetes type 1.

Det skal mye til for å utvikle diabetes type 1. Du må arve genet fra begge foreldre, men arv alene er ikke nok til å få sykdommen. Hittil har man trodd at type 2- diabetes først og fremst skyldes livsstil. Nå viser imidlertid ny norsk forskning at arv er en vel så viktig årsaksfaktor.


Det er trolig en arvelig sårbarhet, og sykdommen kan utløses av . Sykdommen er ikke spesielt arvelig , og den forekommer derfor oftest i familier hvor ingen i fra før av . Fortsatt kjenner man ikke til hvorfor man utvikler diabetes type , og dette forskes det derfor stadig på. Det antas at det er en kombinasjon av arv og miljøfaktorer, .

MODY blir ofte feiltolket som type eller type diabetes. Derfor bør legen undersøke om det kan være MODY dersom en ung og normalvektig voksen får type 2 . Er diabetes type ,arvelig ? Jeg har bare hørt om diabetes type og type 2. De arvelige forholdene ved diabetes type og type er mer kompliserte. C-peptid og dominant arvemønster skiller MODY fra type diabetes. LADA-pasienter har også trekk som ligner mer på type enn type diabetes. Både type og type diabetes har till til stor del arvelig.


Den arvelige sårbarheten til type diabetes er i gener som styrer immunforsvaret (HLA), mens den arvelige sårbarheten ved type diabetes , . Det planlegges en separat undersøkelse forå identifisere nyfødte som har spesielt. Det er lite arvelig , med kun fem prosent sannsynlighet for å få det hvis én av foreldrene har det, og ti . Man kan illustrere risikoen på forskellige måder. Norske leger står bak gentestmetode som avslører arvelig diabetes hos.


En del har diabetes type , som ligger midt mellom disse to store . Type diabetes skyldes mangel på insulin og behandles med. Sykdommen skyldes at de insulinproduserende cellene (betacellene) i . I tillegg kommer et stort antall som har diabetes type uten å vite om det.

Kun av 1nyfødte har høy arvelig risiko for type diabetes. For å utvikle diabetes type må man være arvelig disponert, men . Overvekt og fysisk inaktivitet er viktige årsaker til diabetes type 2. Hunder med diabetes har vanligvis type 1.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg